Home » Belgie » Express.be » 9 zaken die u moet weten over… Florida


9 zaken die u moet weten over… Florida

15 mei 2019 Express.be

1. Nergens ter wereld rijden nog zo veel bejaarden met de wagen

In 2012 telde Florida 455 honderdjarigen met een rijbewijs. Nog eens 65.000 mensen die ouder zijn dan 91, maar jonger dan 100, hebben een geldig rijbewijs. In het stadje Punta Gorda – een favoriete bestemming voor gepensioneerden aan de westkust van Florida- worden dan ook de meeste frontale botsingen geregistreerd zonder de minste remsporen.


2. Weinig inwoners van Florida zijn in Florida geboren

Dat uit zich vooral in Miami, want in geen enkele stad ter wereld wonen meer mensen van vreemde origine dan daar. 59% van de 5,5 miljoen mensen die in Miami wonen zijn elders geboren (op de tweede plaats staat het Canadese Toronto met 50%). De voertaal is in driekwart van de gezinnen Spaans, eerder dan Engels. Dat mag niet verwonderen, vermits 34,4% van de inwoners van Cubaanse afkomst is, 7,2% zijn Nicaraguanen, 5,8% Hondurezen en 2,4% Dominicanen. Nog eens 8,7% komt uit Zuid-Amerika, waarvan 5% uit Colombia. Niet voor niets wordt Miami dus ‘de hoofdstad van Zuid Amerika’ genoemd. In slechts één Amerikaanse staat wonen nog minder mensen die in die staat zelf geboren werden: de casino-staat Nevada.

© MS

3. De hoofdstad van Florida is niet Miami

De stad Tallahassee, met zijn 200.000 inwoners en niet Miami, met een bevolking van 5,5 miljoen, is sinds 1824 de hoofdstad van Florida. Daar is een typisch politiek-bureaucratische reden voor: de stad ligt namelijk exact tussen Pensacola en St. Augustine, twee steden die de hoofdsteden waren geweest van de door Spanje bezette grondgebieden Oost- en West-Florida. Tallahassee was wekenlang gaststad voor de wereldpers toen in november 2000 de Amerikaanse verkiezingen tussen George W. Bush en Al Gore op een reeks rechtszaken uitdraaiden, tot het Amerikaanse Hooggerechtshof de strijd uiteindelijk in het voordeel van de Republikein beslechtte.

Tallahassee
Tallahassee

4. De bijnaam van Florida is de ‘Sunshine State’ en dat is onterecht

Zoals zo vele zaken in deze staat is ook de bijnaam ‘Sunshine State’ niets meer dan een toeristische hyperbool. De waarheid is dat Arizona, Californië, Nevada, New Mexico en Texas meer uren zonneschijn genieten dan Florida. De benoeming ‘Sunshine State’ prijkt sinds 1970 ook officieel op de nummerplaten.

© MS

5. Een betere bijnaam zou de ‘Doorweekte Staat’ zijn

Toeristische brochures vermelden het nooit maar er valt meer regen in Florida dan aan de andere kant van het land in Seattle, dat bekend staat als de natste stad van de VS. Doch in Seattle valt jaarlijks ‘amper’ 94 cm regen. Vergelijk dat met Miami (151 cm), Tallahassee (149 cm) en Tampa (116 cm). De natste stad van Florida is Pensacola aan de Golf van Mexico. Daar valt jaarlijks 165 cm regen.

Getty Images

6. Florida is de bliksemhoofdstad van het westelijke halfrond

Enkel Rwanda krijgt meer bliksemschichten te verwerken dan Florida. Vooral op zomerse namiddagen krijgt Florida meer vuurwerk te zien dan een doorsnee Amerikaanse stad op de Fourth of July. De staat voert dan ook het klassement aan van mensen die stierven of verwond raakten na door de bliksem te zijn getroffen.

© DDw

7. Florida is de haaienbetenhoofdstad van de wereld

Volgens het International Shark Attack File, een departement van de universiteit van Florida, dat ‘ontmoetingen’ tussen mensen en haaien registreert, werden in 2012 niet minder dan 54 mensen in de VS door een haai gebeten. Exact de helft van die aanvallen – 27 – werden in Florida gerapporteerd, voornamelijk in Volusia en Brevard, twee kustgebieden aan de Atlantische Oceaan. Meestal gaat het om surfers, die door haaien met vissen worden verward.

© Boston Public Library

8. Daar is een eenvoudige uitleg voor

Omdat de temperatuur in Florida zelden onder de 20 graden Celsius zakt, wordt de staat jaarlijks door zo’n 100 miljoen toeristen bezocht. De meeste daarvan spartelen vrolijk rond in zee en dat is net waar ook haaien zwemmen. In de Floridiaanse wateren zitten dus meer niet enkel meer mensen, ze kunnen ook nog eens het ganse jaar door van het water genieten.

Kelly Russo

9. Nergens in de VS komen meer orkanen aan land dan in Florida

Een feit dat voor de meeste toeristen en nieuwelingen wordt verzwegen, is dat Florida vanwege zijn specifieke geografische ligging de voorkeursbestemming van tropische stormen en orkanen is, die zich in het Caraïbisch gebied vormen. In 2004 werd Florida op twee maanden tijd door liefst 4 orkanen geteisterd: Charley, Frances, Ivan en Jeanne. Onder het gouverneurschap van Jeb Bush (1999 – 2007) werden in Florida meer nieuwe schuilkelders gebouwd dan onder eender welke andere politieke leider. Bush’s handelingen waren ingegeven door een persoonlijke ervaring. Hij en zijn familie overleefden in 1992 op het nippertje de orkaan Andrew (categorie 5 en de meest vernietigende orkaan in de Amerikaanse geschiedenis), die de helft van de regio Miami-Dade zou vernielen. 

Getty Images

The post 9 zaken die u moet weten over… Florida appeared first on Express.

Lees meer..