Home » Belgie » Express.be » Aramco nog altijd meer winstgevend dan Apple


Aramco nog altijd meer winstgevend dan Apple

13 augustus 2019 Express.be

Mohammed bin Salman

Het Saudische olieconcern Aramco heeft in het eerste semester van 2019 een winst van 46,9 miljard dollar (41,8 miljard euro) geboekt, 11,5% minder dan in dezelfde periode een jaar geleden. Oorzaak van de forse daling is uiteraard de daling van de olieprijs.

Toch behoudt het concern zijn status van meest winstgevende bedrijf ter wereld. Ter vergelijking: Apple, het meest winstgevende beursgenoteerde bedrijf ter wereld, liet in dezelfde periode een winst van 31,5 miljard dollar (28 miljard euro) optekenen.

De Saudi’s legden een en ander uit in een conference call voor investeerders. Een absolute première, nu het concern zich opmaakt om in 2020 of in 2021 naar de beurs te gaan.

De olieprijzen waren in de eerste zes maanden van dit jaar lager dan in dezelfde periode een jaar geleden. Dat scheelde de Saudi’s een pak geld, want de productiekosten blijven grotendeels gelijk, ongeacht de prijs die de markten voor een vat olie betalen. Maar de winsten die het bedrijf blijft opstapelen zijn uniek. In 2018 liet Aramco een nettowinst van 111 miljard dollar (99 miljard euro) optekenen. Ter vergelijking: dat is ruwweg even veel als het bbp van Marokko.

Saudi Aramco blijft tot nader order een privé-bedrijf, wat betekent dat het helemaal geen financiële resultaten bekend moet maken. Lange tijd hing dan ook een zweem van geheimzinnigheid over het bedrijf. Maar nu het met het oog op een beursgang investeerders wil aantrekken, kiezen de Saudi’s dus voor transparantie. Met zulke resultaten is enige exposure tegenover toekomstige obligatiehouders dan ook op zijn plaats.

Diversificatie van de Saudische economie en van Aramco

De Saudische economie is al decennia lang zeer afhankelijk van olie. Het land kan nog altijd op meer dan 50 jaar aan bewezen reserves rekenen. Toch is de voorbije jaren een project opgestart dat diversificatie nastreeft. Dat geldt ook voor Saudi Aramco. In mei kondigde het bedrijf aan zich voor een onbekend bedrag te hebben ingekocht in een Texaans LNG-project. Maandag raakte bekend dat Aramco 15 miljard dollar heeft neergeteld voor 20% van de raffinage-activiteiten van het Indiase Reliance Industries. Vooral deze laatste investering zal toekomstige investeerders aanspreken. De Saudi’s produceren dagelijks 10 miljoen vaten olie, maar raffineren daar slechts de helft van. Als het die capaciteit kan doen groeien en meer geraffineerde producten kan verkopen, zal het nog meer kopers kunnen aantrekken om zo beter bestand te zijn tegen volatiele olieprijzen.

The post Aramco nog altijd meer winstgevend dan Apple appeared first on Express.

Lees meer..