Home » Belgie » Express.be » Botswana na Rusland opnieuw grootste diamantproducent ter wereld


Botswana na Rusland opnieuw grootste diamantproducent ter wereld

14 juli 2019 Express.be

De wereldwijde diamantontginning heeft het voorbije jaar een productie van 148,2 miljoen karaat gerealiseerd. Dat betekende een daling met bijna 2 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het Kimberley Proces. De inkomsten van de sector stegen daarentegen met 2 procent tot 14,47 miljard dollar. De producenten konden immers rekenen op een gemiddelde verkoopprijs van 97,5 dollar per karaat. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien.

Het rapport merkt verder op dat Botswana in volume na Rusland opnieuw de grootste diamantproducent van de wereld werd. De Democratische Republiek Congo (DRC) staat niet in de top tien. In volume staat het land met 16,4 miljoen karaat nochtans op een vierde plaats. Dat betekende wel een daling met 13 procent tegenover het jaar voordien.

Rusland

Rusland bleef met een productie van 3,98 miljard dollar ook vorig jaar de grootste producent van ruwe diamanten in de wereld. Nochtans moest het land tegenover het jaar voordien een daling met 3 procent melden. Botswana liet daarentegen een groei met 6 procent tot 3,53 miljard dollar optekenen. In Canada liep de productie met 2 procent op tot 2,1 miljard dollar.

De top tien bestaat verder uit Zuid-Afrika (1,23 miljard dollar), Angola (1,22 miljard dollar), Namibië (1,13 miljard dollar), Lesotho (377 miljoen dollar), Zimbabwe (210 miljoen dollar), Australië (181 miljoen dollar) en Sierra Leone (157 miljoen dollar).

De volumedaling moet grotendeels worden toegeschreven aan een achteruitgang in de productie van de Argyle-mijn van Rio Tinto in Australië. De Australische productie viel het voorbije jaar met 18 procent terug tot 14,1 miljoen karaat.

Namibië

Botswana, dat doorgaans meer waardevolle voorraden oplevert dan de andere grote producenten, kon vorig jaar een stijging met 6 procent tot 24,4 miljoen karaat melden. Dat was in belangrijke mate te danken aan een gelijkaardige productiestijging bij Debswana, de joint-venture van mijnbouwer De Beers met de engerling van Botswana.

Geen enkele grote producent ontving voor zijn diamanten een groter bedrag dan Namibië. Daar werd immers een gemiddelde prijs van 469 dollar per karaat geregistreerd, gevolgd door Lesotho (291 dollar) en Sierra Leone (212 dollar).

De laagste prijs werd opgetekend in Australië, waar de verkoop per karaat aan een gemiddeld bedrag van 13 dollar kwam. Ook Zimbabwe (65 dollar), Canada (90 dollar) en Rusland (92 dollar) blijven onder de grens van 100 dollar per karaat.

The post Botswana na Rusland opnieuw grootste diamantproducent ter wereld appeared first on Express.

Lees meer..