Home » Belgie » Express.be » Brazilië heeft al 20 miljard dollar staatsactiva geprivatiseerd


Brazilië heeft al 20 miljard dollar staatsactiva geprivatiseerd

19 augustus 2019 Express.be

Sinds de rechts-populistische politicus Jair Bolsonaro in Brazilië begin dit jaar als president werd geïnstalleerd, heeft de regering van het land al voor 20 miljard dollar activa en investeringen geprivatiseerd. Dat heeft Salim Mattar, Braziliaans minister voor privatisering en desinvesteringen, gemeld. Volgens Mattar verloopt het privatiseringsplan van de Braziliaanse overheid volgens plan.

“De regering heeft al belangrijke inspanningen geleverd om de Braziliaanse economie opnieuw op het goede spoor te zetten,” benadrukte Mattar. “We willen een open maatschappij creëren en Brazilië een grotere welvaart bezorgen.”

Petrobras

“De privatisering moet de omvang van de overheid afslanken,” betoogde de minister. “Bovendien moeten de maatregelen ook de schuldenlast van de Braziliaanse staat afbouwen. Brazilië is een rijk land, maar heeft een arme bevolking. In het verleden heeft de Braziliaanse staat zijn onderdanen gebruikt. Voortaan zal de overheid echter ten dienste van de burger moeten staan.”

Sinds Jair Bolsonaro in Brazilië aan de macht is gekomen, heeft hij voor 12,3 miljard dollar staatsbelangen in het olieconcern Petrobras van de hand gedaan. De verkochte activa omvatten onder meer een raffinaderij in Texas en een netwerk van tankstations in Paraguay, net zoals een portfolio belangen in gerelateerde activiteiten op het gebied van transport en distributie.

De verkoop van aandelen in een reeks andere bedrijven leverde de Braziliaanse staat 4,9 miljard dollar op. Leasingcontracten voor luchthavens, spoorwegen en havens brachten nog eens een som van 1,9 miljard dollar op.

Bolsonaro won de verkiezingen op basis van een programma dat beloofde de omvang van de staat af te bouwen. “Privatisering kan de staat belangrijke inkomsten bezorgen,” betoogde hij. “Bovendien kan het programma nieuwe arbeidsplaatsen opleveren. Maar het is ook een beleid dat de corruptie kan tegengaan. Alle activiteiten die de privésector kan uitvoeren, moeten uit handen van de staat worden gehaald.”

Onder meer Petrobras is in een net van corruptie verzeild geraakt. Bolsonaro maakte recent tevens bekend het elektriciteitsbedrijf Eletrobras te willen privatiseren. Eletrobras is de grootste elektriciteitsproducent van Latijns-Amerika. Een verkoop zou bijna 5 miljard dollar kunnen opleveren.

Schuld

De openbare schuld vertegenwoordigde in Brazilië vorig jaar 88 procent van het bruto binnenlandse product. In juli gaf het Internationale Monetaire Fonds (IMF) te kennen dat het land doorgedreven structurele hervormingen moest doorvoeren om een potentiële groei te kunnen waarmaken.

Daarbij stelde de instelling een pakket maatregelen voor waarin ook privatisering was opgenomen, naast fiscale hervormingen en de liberalisering van handelswetten.

The post Brazilië heeft al 20 miljard dollar staatsactiva geprivatiseerd appeared first on Express.

Lees meer..