Home » Belgie » Express.be » New York verbiedt e-sigaretten met smaakjes na verschillende doden: oorzaak eigenlijk bij cannabis ‘vapen’?


New York verbiedt e-sigaretten met smaakjes na verschillende doden: oorzaak eigenlijk bij cannabis ‘vapen’?

16 september 2019 Express.be

Vaping

Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York, gaat de verkoop van elektronische sigaretten met speciale smaakjes, zoals kers en appel, verbieden. Cuomo stelt dat jongeren aan nicotine verslaafd raken door de elektronische sigaretten met toegevoegde smaakjes. De beslissing van Cumo komt er na een reeks berichten over Amerikanen die een longziekte ontwikkelen of zelfs overlijden als gevolg van het ‘vapen’.

“‘Vapen‘ is gevaarlijk, punt uit”, zegt New Yorks Andrew Cuomo. “Het is jongeren verslaafd maken aan nicotine, op erg jonge leeftijd”. Cuomo wil dan ook de leeftijd, waarop je e-sigaretten mag kopen in New York, verhogen van 18 naar 21 jaar. E-sigaretten, die naar tabak of menthol smaken, zullen wel nog verkocht worden in de Big Apple.

“Speciaal ontworpen voor de jeugd”

De gouverneur benadrukt dat e-sigaret-smaken zoals ‘bubble gum’ en ‘cotton candy’ speciaal ontworpen werden om de jeugd aan de e-sigaretten te krijgen. Het verbod zou vanaf 4 oktober al in werking treden. Het departement Gezondheid van de Amerikaanse staat zal twee weken lang verkopers op de hoogte stellen van de nieuwe regelgeving.

Amerikaans president Donald Trump verklaarde eerder al dat zijn regering onderzoekt of een nationaal verbod op e-sigaretten met smaakjes mogelijk is. Cuomo wil daar dus duidelijk niet op wachten.

6 doden, 471 infecties

De jongste tijd vielen er in de VS al zes doden ten gevolge van ernstige aandoeningen aan de luchtwegen, die gerelateerd zijn aan ‘vapen’ of het roken van e-sigaretten. De Amerikaanse gezondheidsdienst Centers for Disease Control and Prevention (CDC) riep eerder al op om te stoppen met ‘vapen’. Die oproep volgde op het vaststellen van 471 gevallen van ernstige luchtwegeninfecties bij ‘vapende’ personen. Een groot deel daarvan werd al officieel gediagnosticeerd, een ander deel moet nog medisch onderzocht worden.

Robert R. Redfield, directeur, van het CDC, liet in een officiële mededeling weten dat hij laat onderzoeken “wat deze mensen ziek maakt”: “Alle info die we hebben, wordt zorgvuldig onderzocht. De eerste bevindingen helpen ons om de focus van ons onderzoek steeds scherper te stellen. En steeds dichter te komen bij de antwoorden die we nodig hebben om levens te redden.”

pixabay: New York verbiet e-sigaretten met smaakjes

Oorzaak bij cannabis ‘vapen’?

Het New Yorkse gezondheidsdepartement was het federale niveau echter opnieuw voor in het land. Na een onderzoek concludeerde het dat 10 van de 18 THC-e-sigaretten positief testten op vitamine e-acetaat. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone. Het gaat om een stof, die vaak gebruik wordt bij huidcrèmes.

In New York luiden er steeds meer vermoedens dat het ‘vapen’ van cannabis een belangrijk aandeel heeft in het veroorzaken van bovenstaande mysterieuze longaandoening. Dat zei ook Cuomo. Drie producenten hebben alvast een onderzoek van de Food and Drug Administration (FDA) aan hun been.

De markt voor ‘vapen’ was in 2018 goed voor een jaaromzet van 11,5 miljard dollar, maar groeit erg snel. Volgens cijfers van het persagentschap Bloomberg is het aantal ‘vapers’ in het middelbaar onderwijs tussen 2017 en 2018 met 75% gestegen. Dat betekent dat 1 op 5 leerlingen nu elektronisch rookt.

The post New York verbiedt e-sigaretten met smaakjes na verschillende doden: oorzaak eigenlijk bij cannabis ‘vapen’? appeared first on Express.

Lees meer..