Home » Belgie » Express.be » Ruilen populisten immigratie in voor de klimaatwijziging?


Ruilen populisten immigratie in voor de klimaatwijziging?

16 april 2019 Express.be

Jussi Halla-aho

In Finland waren de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag nog spannender dan voorspeld. De Sociaal-Democraten van de SDP haalden 17,7% van de stemmen binnen en deden daarmee iets beter dan de uiterst-rechtse Finse Partij (PS) die 17,5% van de kiezers achter zich konden scharen. Het verschil tussen winst en de tweede plaats bedroeg amper 0,2% of 6.800 stemmen.

Derde eindigde de conservatieve Nationale Unie (KOK), met 17% van de stemmen. In kamervertegenwoordiging vertaalt deze uitslag zich in respectievelijk 40, 39 en 38 zetels. Voor het eerst in 100 jaar haalde geen enkele partij 20% van de stemmen. Grote verliezer was de centrumpartij (KESK) van uittredend premier Juha Sipilä. Die moet 18 van zijn 49 zetels inleveren.

Finland: immigratie ruimt plaats voor de klimaatverandering

Maar de grote verrassing komt nog maar eens van uiterst-rechts. De agenda van de Finse Partij, stond deze keer niet niet enkel in het teken van de traditionele immigratieproblematiek, maar even zeer in die van de klimaatverandering.

Finland wordt vanwege zijn ligging uiteraard hard met de klimaatwijziging geconfronteerd. Een derde van het Finse grondgebied bevindt zich boven de poolcirkel, waar snel smeltend ijs een grote impact heeft op het milieu.

Maar de Finnen zijn al een van ‘s werelds meest milieuvriendelijke volkeren en de boodschap van de Finse populisten was daarom zeer eenvoudig: “We hebben voldoende gedaan”.

De Finse Partij van voorzitter Jussi Halla-aho (foto) toont zich inzake de klimaatwijziging niet sceptisch tegenover de wetenschap, wel tegenover de maatregelen die andere partijen verdedigen: hogere belasting op brandstof, strengere eisen voor benzinewagens en beperking op de vleesconsumptie. Maatregelen die ongemak creëren op de korte termijn, maar die op langere termijn vruchten moeten afwerpen.

Volgens de Finse populisten betaalt de werkende bevolking buitenmatig de prijs door zulke maatregelen. Vooral op het platteland, waar ze op veel stemmen kunnen rekenen. Ook dreigt volgens de partij een exodus van multinationals. Die zouden zich eerder bereid tonen te investeren in landen waar minder strenge regels gelden. Een vaak gehoorde vraag is waarom een klein land als Finland zich meer inspanningen zou moeten getroosten dan grote vervuilers als de VS, China en India?

Klimaatwijziging en de Europese verkiezingen

Bij uiterst-rechts en andere populisten in Europa is de uitslag alvast niet onopgemerkt voorbijgegaan. Er wordt dan ook gehoopt op grote winst bij de Europese verkiezingen van volgende maand.

Het is duidelijk dat de jaren oude klaagzang over immigratie zijn beste tijd heeft gehad. Nieuwe onderwerpen zijn daarom nodig om kiezers over de streep te trekken. De klimaatwijziging – die onmiddellijke inspanningen vraagt voor toekomstig profijt – biedt zich voor anti-establishmentpartijen dan ook als een ideale opvolger aan.

The post Ruilen populisten immigratie in voor de klimaatwijziging? appeared first on Express.

Lees meer..