Home » Belgie » Express.be » Totaal omvang Amerikaanse hypotheekleningen opnieuw groter dan voor de financiële crisis


Totaal omvang Amerikaanse hypotheekleningen opnieuw groter dan voor de financiële crisis

20 augustus 2019 Express.be

In de Verenigde Staten weegt op het vastgoed van de particuliere bevolking inmiddels een schuld van 9.400 miljard dollar. Daarmee is een nieuw hoogtepunt bereikt sinds de instorting van de Amerikaanse hypotheekmarkt elf jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Federal Reserve. Het rapport wijst erop dat alleen al tijdens het jongste kwartaal het cumulatieve volume van de Amerikaanse hypothecaire leningen met 162 miljard dollar is opgelopen.

Elf jaar geleden, net voordat een gigantisch volume slechte kredieten de inzet van een grote financiële was, was een schuldniveau van 9.290 miljard dollar geregistreerd.

Dieptepunt

In de Verenigde Staten was eind vorig jaar ruim 64 procent van de huishoudens eigenaar van het vastgoed waarin ze woonden. Dat betekent dat 81,8 Amerikaanse gezinnen hun woning in eigendom hebben. Gemiddeld weegt op dat pand een schuld van ongeveer 115.000 dollar. Tien jaar voordien, op de drempel van de vastgoedcrisis, bedroeg die gemiddelde schuldenlast 117.000 dollar.

De onderzoekers wijzen er wel dat bij deze cijfers een aantal bemerkingen moeten worden gemaakt. Onder meer benadrukken de onderzoekers dat een aantal eigenaars hun schulden volledig hebben afbetaald. Daardoor zal de gemiddelde schuld van de andere gezinnen nog toenemen. Ook het bezit van meerdere woningen kan de statistieken vertekenen.

“Men moet er rekening mee houden dat hypotheken het grootste pakket van de huishoudelijke schulden vormen,” zegt Michael Feroli, hoofdeconoom bij de bank JPMorgan Chase. “De situatie oogt dan ook nog relatief gezond. De huishoudelijke schuld is weliswaar toegenomen, maar ook het inkomen van het Amerikaanse gezin is gestegen. De nieuwe schuldenpiek kon men anderzijds al langer zien aankomen.”

“Na de uitbraak van de financiële crisis, begon de Amerikaanse hypothecaire schuld te zakken. Een dieptepunt werd in het tweede kwartaal van 2013 bereikt. De schuldenlast lag toen 15 procent lager dan bij de uitbraak van de hypothecaire crisis. Sindsdien is er echter terug een groei.”

Europa

Sinds het midden van 2013 is ook de totale schuldenlast van de Amerikaanse bevolking opnieuw aan het stijgen. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar was er opnieuw een toename met 1,4 procent tot 13,86 biljoen dollar. Daarmee moest voor het twintigste kwartaal op rij een stijging worden gemeld.

Harriet Torry, hypotheekspecialist van de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal, benadrukt dat hypotheken in de Verenigde Staten weliswaar nog altijd het grootste deel uitmaken van de particuliere schuldenlast, maar dat aandeel toont een duidelijke inkrimping. Er is meer ruimte gemaakt voor autoleningen en studentenkredieten.

In de Verenigde Staten leent de bevolking gevoelig meer voor de aankoop van een woning dan in Europa. In Frankrijk bedroegen de uitstaande hypotheken eind juni bijna 1.040 miljard euro. Ook dat is een record. Per gezin is er sprake van en gemiddelde hypothecaire schuld van ongeveer 62.000 euro. Ook cijfers uit Duitsland, Spanje en Italië vermelden gevoelig lagere bedragen dan in de Verenigde Staten.

The post Totaal omvang Amerikaanse hypotheekleningen opnieuw groter dan voor de financiële crisis appeared first on Express.

Lees meer..