Home » Belgie » Express.be » “Totale opkuis van het probleem Hongkong komt vóór 1 oktober”


“Totale opkuis van het probleem Hongkong komt vóór 1 oktober”

13 augustus 2019 Express.be

Hongkong - protest

“Indien het ondenkbare gebeurt en China de protesten in Hongkong op gewelddadige wijze neerslaat zullen de Chinese relaties met de VS en zijn bondgenoten enkel verslechteren. Ik ben niet graag negatief, maar ik denk dat we aan de vooravond van iets zeer zorgwekkend staan.” Dat schrijft de Amerikaanse journalist en China-kenner Bill Bishop in zijn nieuwsbrief. Bishop woonde 10 jaar lang in China en is een graag gezien gast in de Amerikaanse nieuwsshows.

De situatie in Hongkong escaleert met de dag en de protesten gaan hun tiende week in. Aan de bron lag een wetsvoorstel waarbij misdadigers aan China zouden kunnen worden uitgeleverd. Dat voorstel is ondertussen begraven, maar de manifestanten eisen nu meer democratie.

De Chinese stadstaat lijdt ondertussen onder de economische gevolgen van de onlusten. De luchthaven ligt voor de vijfde opeenvolgende dag volledig plat. Honderden vluchten zijn afgelast of vertrekken met vertraging. Ook de Hang Seng beursindex noteert op zijn laagste niveau in 7 maanden.

Volgens Carrie Lam, de hoogste bestuurder van Hongkong, bevindt de stad zich ‘in een situatie van ‘paniek en chaos’. Manifestanten eisen haar aftreden, maar Lam heeft aangekondigd aan te blijven ‘om de lokale economie opnieuw op de sporen te krijgen’ en ‘om aandachtig te luisteren naar het ongenoegen dat onder de mensen leeft’.

De totale opkuis van het probleem Hongkong

Zoals op beelden van het China Global Television Network te zien is heeft China ondertussen massa’s politie in de grensstad Shenzen geparkeerd. Beijing noemt wat in Hongkong gaande is ‘opkomend terrorisme’. Vertegenwoordigers van de Chinese Communistische Partij laten via het persagentschap Xinhua weten dat “Hong Kong in een bodemloze afgrond  wordt gestort indien de terreur niet wordt gestopt.” De lokale luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific dreigt er ondertussen mee personeel dat aan de ‘illegale’ manifestaties deelneemt te ontslaan.

70ste verjaardag van de Volksrepubliek China

Bishop verwacht pas later op de week enige duidelijkheid omtrent het officiële Chinese standpunt. Dan komt president Xi Jinping terugkomt uit zijn jaarlijkse vakantie. Op 1 oktober staan dan de festiviteiten voor de 70ste verjaardag van de Volksrepubliek China op de agenda. Bishop verwacht ten laatste tegen die datum ‘de totale opkuis van het probleem Hongkong’. De Chinezen zullen in het kader van de handelsoorlog niet nalaten met een beschuldigende vinger naar het buitenland te wijzen en dan specifiek naar de VS.

Toch staat Xi voor een moeilijke keuze. Hongkong is een cruciale plek voor Chinese staatsbedrijven. Het is daar dat die bedrijven geld kunnen ophalen en waar hun leiders hun fortuin kunnen stallen. Elke militaire tussenkomst zou de reputatie van Hongkong als ‘betrouwbaar commercieel handelscentrum’ grote schade toebrengen. Met een al vertragende economie en de aanslepende handelsoorlog met de VS lijkt dat een gevaarlijke optie. Maar net als Bishop vrezen ook anderen voor een hardhandig optreden vanwege de Chinese machthebbers. Met uiterst strenge straffen voor al wie wordt opgepakt.

The post “Totale opkuis van het probleem Hongkong komt vóór 1 oktober” appeared first on Express.

Lees meer..