Home » Nederland » Nieuwsbladtransport.nl » Boete voor Litouwse transporteur die voor Ikea reed in Nederland


Boete voor Litouwse transporteur die voor Ikea reed in Nederland

30 oktober 2020 Nieuwsbladtransport.nl

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een boete opgelegd aan het Litouwse transportbedrijf dat chauffeurs onder slechte omstandigheden liet hun werk liet doen. De misstanden kwamen in september aan het licht.

De ILT heeft een bestuurlijke boete opgemaakt tegen het bedrijf, waarbij het boetebedrag kan oplopen tot maximaal 12.000 euro.

De boete volgt op een controle op een parkeerplaats in Geleen. Inspecteurs van ILT en SZW troffen toen acht vrachtwagenchauffeurs aan die ernstig werden onderbetaald en daarnaast onder mensonterende omstandigheden hun werkzaamheden moesten doen. Volgens vakbond FNV reden de chauffeurs veelal in opdracht van Ikea.

De ILT en de Inspectie SZW onderzochten de vermoedelijke onderbetaling, overtredingen van de rij- en rusttijden en het doorbrengen van de normale wekelijkse rust in de cabine van de vrachtwagen.

Wekelijkse rust

Op basis van historische gegevens uit de tachograaf stelde de ILT vast dat alle chauffeurs hun normale wekelijkse rust in de cabine doorbrachten, wat niet is toegestaan. De chauffeurs waren in sommige gevallen bovendien al meer dan 2 maanden van huis.

Lees meer..