Home » Nederland » Nieuwsbladtransport.nl » Bondsdag wil inzicht in smartphone Scheuer wegens fiasco Pkw-tol


Bondsdag wil inzicht in smartphone Scheuer wegens fiasco Pkw-tol

17 januari 2020 Nieuwsbladtransport.nl

De Duitse verkeersminister, Andreas Scheuer, moet zijn smartphone inleveren, zonder er voordien mee te knoeien. Dat eist oppositiepartij FDP in het parlementair onderzoek naar de mislukte invoering van een tol voor personenauto’s in Duitsland.

De Bondsdag heeft het onderzoek ingesteld nadat de Europese Unie Duitsland verbood een zogenoemde Pkw-Maut voor personenauto’s en licht vrachtverkeer in te voeren. Er kwam een parlementaire onderzoekscommissie van coalitie en oppositie samen, die de onderste steen in deze kwestie boven wil halen.

Commissievoorzitter Udo Schiefner, van regeringspartij SPD, wil dat een reeks documenten die in december vorig jaar als ‘geheim’ of ‘vertrouwelijk’ werden aangemerkt, alsnog door de regering open en bloot op tafel worden gelegd. De regering heeft ‘maximale transparantie’ beloofd, maar dat is de onderzoekscommissie niet genoeg.

Von der Leyen

Christian Jung, die namens de liberale oppositiepartij FDP in de commissie zit, wil dat niet alleen papieren documenten op tafel komen, maar dat ook briefwisselingen die Scheuer (CSU) voerde via zijn dienstsmartphone worden geopenbaard. Jung wees op wat er gebeurde met de gegevens in de mobiele diensttelefoon van oud-defensieminister Ursula von der Leyen (CDU), nu de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

Von der Leyen kwam in de Duitse politiek in het nauw omdat zij de Bondsdag onvoldoende zou hebben ingelicht over de inschakeling van externe adviseurs. De inhoud van haar ‘handy’, het Duitse woord voor mobiele telefoon/smartphone, kwam niet volledig beschikbaar voor een parlementair onderzoek. Het ministerie van defensie had flinke delen van het berichtenverkeer gewist en de wel aangeboden informatie aldus betekenisloos gemaakt.

De FDP wil zulks in dit geval voorkomen en staat erop dat het verkeersministerie volledige inzage geeft in alle berichtenverkeer van Scheuer inzake de Pkw-Maut, met inbegrip van wat er via diens smartphone is uitgewisseld.

Fiasco

De invoering van de tol voor personenauto’s werd een fiasco. Duitsland wilde een vignet invoeren dat ook door buitenlandse automobilisten voor een groot deel van het wegennet moest worden gekocht. Duitse automobilisten zouden voor hun tol worden gecompenseerd via een evenredige verlaging van hun motorrijtuigenbelasting. De Europese Commissie oordeelde dat hier sprake zou zijn van ‘discriminatie’.

Het tolplan ging vervolgens in de prullenbak. Maar intussen was Scheuer voor de tolheffing wel verplichtingen aangegaan met enkele particuliere tolexploitanten, het Oostenrijkse Kapsch en CTS Eventim. Die dienden vlak voor kerst een schadeclaim in van 560 miljoen euro. Waarschijnlijk wordt deze claim door middel van arbitrage afgewikkeld.

De parlementaire commissie wil nu precies weten wat Scheuer deze twee bedrijven al had beloofd zonder enige zekerheid of de tolheffing volgens de Europese regels wel kon doorgaan.

Lees meer..