Home » Nederland » Nieuwsbladtransport.nl » Brussel vraagt lidstaten restricties vrachtvluchten op te schorten


Brussel vraagt lidstaten restricties vrachtvluchten op te schorten

6 april 2020 Nieuwsbladtransport.nl

De Europese Commissie heeft de EU-lidstaten dringend verzocht de regels voor vrachtvluchten gedurende de coronacrisis te versoepelen. Dit moet zorgen dat  luchtvaartmaatschappijen meer medische hulpgoederen, medicijnen en farmaceutica met hun freighters kunnen vervoeren, nu het merendeel van de passagiersvliegtuigen, goed voor de helft van de mondiale vrachtcapaciteit, aan de grond staat. 

Brussel wijst er in de richtlijn op dat de regels tegen oneerlijke concurrentieverhoudingen minder strikt dienen te worden gehandhaafd, zodat bedrijven makkelijker kunnen samenwerken. ‘In de huidige situatie zal de Commissie niet actief interveniëren tegen noodzakelijke en tijdelijke maatregelen om een tekort aan voorraden te voorkomen’, schrijft de EC. Het vraagt de lidstaten hetzelfde te doen.

Misbruik

Een uitzondering maakt Brussel wel voor prijs- en kartelafspraken. Daartegen zal hard worden opgetreden door het Europese mededingingsnetwerk, het platform van kartelwaakhonden van de lidstaten.

Zo zal er ‘niet geaarzeld worden’ om op te treden luchtvrachtvervoerders ‘die misbruik maken van de huidige situatie door via kartelafspraken hun dominante positie te misbruiken, inclusief de beprijzing’. Verladers klagen nu al dat de tarieven voor chartervluchten de laatste weken zijn vervijfvoudigd door het tekort aan capaciteit.

Nachtverboden

Een groot aantal EU-lidstaten heeft vrachtvluchten uitgezonderd van de nationale vliegverboden. De Europese Commissie wijst er in die context op dat ook de overige lidstaten dit moeten doen en vraagt ook landen buiten de EU vluchten met freighters altijd toe te laten.

Ook vraagt Brussel aan de lidstaten om soepel te zijn bij het verlenen van vliegrechten voor vrachtvluchten, ook als deze worden uitgevoerd met passagiersvliegtuigen. Tevens moet tijdelijk coulance worden betracht bij het handhaven van nachtverboden op Europese luchthavens.

Lees meer..