Home » Nederland » Nieuwsbladtransport.nl » Brussel wil dat lidstaten havens aanwijzen voor snelle crewwissels


Brussel wil dat lidstaten havens aanwijzen voor snelle crewwissels

9 april 2020 Nieuwsbladtransport.nl

De EU-lidstaten moeten een netwerk van havens opzetten waar de crews van vrachtschepen snel kunnen worden afgelost. Daarvoor pleit Adina Vălean, Eurocommissaris voor Vervoer. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn veel bemanningsleden gestr and in landen waar reisbeperkingen gelden.

De Europese Commissie heeft richtlijnen opgesteld met daarin onder meer gezondheidsadvies en aanbevelingen voor de aflossing van bemanningen, ontscheping en repatriëring van zeevarenden. Momenteel houdt elk EU-land er andere regels op na. Vălean dringt dan ook aan op een eenduidig beleid, op basis van de richtsnoeren die woensdag zijn gepubliceerd.

Maandelijks moeten ongeveer honderdduizend bemanningsleden worden afgelost. Vaak ligt hun vertrek- of aankomsthaven buiten hun land van herkomst. Op schepen die in de EU varen, gaat het vaak om zeevarenden uit derdewereldlanden.

‘Zeevarenden houden essentiële kanalen voor onze economie en supply chains draaiende. Driekwart van de EU-handel en 30% van alle goederen in de EU wordt over zee vervoerd’, aldus Vălean.

Quarantaine

De Eurocommissaris verzoekt alle lidstaten in samenwerking met de Commissie zeehavens van de EU havens aan te wijzen waar snel en veilig crewwissels kunnen plaatsvinden, waar zeevarenden een medisch onderzoek kunnen ondergaan, in quarantaine kunnen verblijven als het betrokken land dat vereist en vervoer kunnen vinden naar hun land van herkomst.

Voor opvarenden die moeite hebben om een noodzakelijk visum aan te vragen om te kunnen ontschepen, moeten voorrang krijgen aan de grens zodat zijn snel kunnen worden gerepatrieerd, adviseert de EC.

Onbezongen helden

De International Chamber of Shipping (ICS) is blij met de richtlijnen van de EC. ICS drong onlangs samen met de International Transport Workers’ Federation (ITF) in een brief aan de G20-landen op aan meer rekening te houden met ‘de onbezongen helden van de wereldhandel. ‘We verwelkomen het leiderschap van de Europese Commissie in hun oproep aan de EU-lidstaten om het essentiële verkeer van zeevarenden en marien personeel te vergemakkelijken’, zegt Guy Platten, secretaris-generaal van de ICS.

‘Bemanningsaflossingen zijn een enorm probleem voor de hele scheepvaartsector. We hopen dat deze snelle reactie en onze oproepen werken als een katalysator voor andere landen, zodat in samenwerking met de IMO snel pragmatische en gecoördineerde regelingen getroffen kunnen worden om crewwissels mogelijk te maken.’

Lees meer..