Home » Nederland » Nieuwsbladtransport.nl » Containeroverslag Hamburg groeit met 7,5%


Containeroverslag Hamburg groeit met 7,5%

16 augustus 2019 Nieuwsbladtransport.nl

De Hamburgse haven heeft in de eerste helft van het jaar 69,4 miljoen ton goederen overgeslagen, 4,1% meer dan vorig jaar. Daarvan was 48,4 miljoen ton stukgoedlading, vooral containers, 6,1% meer dan vorig jaar.

De groei is vrijwel volledig toe te schrijven aan de transatlantische dienten van THE Alliance, die begin dit jaar met vier wekelijkse aanlopen overstapte van Bremerhaven naar Hamburg. Dat zorgde voor een groei van de containeroverslag met 7,5% tot 4,7 miljoen teu ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. Het aantal containerschepen steeg met bijna 4% tot dat Hamburg 3046. Daarvan waren 89 schepen groter dan 18.000 teu.

Comeback

Volgens Axel Mattern van Port of Hamburg Marketing zijn er in de eerste helft van het jaar elf nieuwe diensten van en naar Hamburg van start gegaan. Hij ziet er een duidelijk comeback in voor de Elbe-haven, die de afgelopen jaren veel marktaandeel heeft verloren aan onder meer Rotterdam, Antwerpen en Gdansk. ‘Met nog steeds beperkingen voor de vaart op de Elbe, wint Hamburg marktaandeel’, zegt hij.

Het feedernetwerk en het spoorvervoer kregen een flinke impuls door de stijgende containeroverslag. Met 1,7 miljoen teu steeg de overslag naar feederschepen in Hamburg met 5,5%. Per spoor werd 1,4 miljoen teu aan- en afgevoerd, goed door 24,4 miljoen ton lading, wat 5% meer is dan vorig jaar. De overslag van bulkgoederen was met 21,0 miljoen ton 0,3% lager dan vorig jaar.

De overslag van massagoed, droog en nat samen, daalde met 0,3% tot 21 miljoen ton.

Lees meer..