Home » Nederland » Nieuwsbladtransport.nl » DP World meldt zich voor exploitatie haven van Haifa


DP World meldt zich voor exploitatie haven van Haifa

24 september 2020 Nieuwsbladtransport.nl

DP World uit Dubai wil zich samen met de Israëlische groep DoverTower kandidaat stellen voor de exploitatie van de Israëlische haven Haifa. Dat hebben de twee bedrijven gezamenlijk in Israël aangekondigd.

Het is het tweede opmerkelijke initiatief in korte tijd van het bedrijf uit Dubai na het ondertekenen van het vredesakkoord tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Israël. Eerder deze week kondigde DP een samenwerking aan met de Israëlische Bank Leumi. Die is gericht op investeringen in havens en logistieke activa in Israël.

DoverTower is eigendom van de Israëlische zakenman Shlomi Fogel, die ook aandeelhouder is van Israel Shipyards en belangen heeft in de haven van Eilat. Fogel heeft tegen persbureau Al Jazeera gezegd een joint venture met DP te willen vormen, die zal deelnemen aan de aanbestedingsprocedure voor de privatisering van Haifa.

Concurrentie

DP World-voorzitter sultan Ahmed bin Sulayem noemde in een interview met Arabiya TV Ashdod en Haifa ‘sterke havens op uitstekende locaties’. ‘Als er een kans is, is er niets dat ons ervan weerhoudt daar aanwezig te zijn’, voegde hij eraan toe. Israël heeft eerder aangekondigd de huidige staatshavens te willen privatiseren en in nieuwe infrastructuur te willen investeren om de groeiende concurrentie in de regio het hoofd te kunnen bieden.

De twee bedrijven zeiden verder de opening van een directe scheepvaartlijn tussen de Rode Zeehaven van Eilat en Dubai’s containerhaven Jebel Ali te gaan onderzoeken. Inmiddels heeft een woordvoerder van Maersk tegen persbureau Reuters gezegd dat het er inmiddels containers kunnen worden geboekt voor het vervoer, via Egypte, tussen de VAE en Israël.

Lees meer..