Home » Nederland » Nieuwsbladtransport.nl » IJsland voert vanaf 2020 zwavelcap van 0,1% in


IJsland voert vanaf 2020 zwavelcap van 0,1% in

10 december 2019 Nieuwsbladtransport.nl

In de IJslandse wateren mag vanaf 2020 alleen gevaren worden met brandstoffen die maximaal 0,1% zwavel bevatten of een rookgasreiniger (scrubber) hebben geinstalleerd. De maatregel is strenger dan de wereldwijde zwavelcap van 0,5% die per 1 januari 2020 van kracht wordt. Mogelijk krijgt ook het Middellandse Zeegebied een maximum van 0,1%.

Het IJslandse ministerie van Milieu heeft aangekondigd dat de nieuwe regel geldt voor schepen die varen binnen de territoriale wateren, evenals fjorden en baaien. Van deze zogeheten sulphur emission control areas, kortweg seca, zijn er al vier: de Oostzee, de Noordzee, de Noord-Amerikaanse kustwateren en een klein deel van het Caraïbische gebied.

‘Schepen kunnen schonere oliesoorten gebruiken totdat ze overschakelen op andere energiebronnen. Ik hoop dat dit in de nabije toekomst zal gebeuren. Zware stookolie is ontzettend smerig. Daarom is het belangrijk om het gebruik ervan te stoppen’, zei Guomundur Ingi Guobrandsson, minister van Milieu.

‘Med’ seca-gebied

Momenteel wordt onderzocht of er van de Middellandse Zee ook een seca-gebied gemaakt kan worden. Alle aan aangrenzende landen van de ‘Med’, met uitzondering van Syrië, zijn vorige week tijdens een overleg in Napels overeengekomen dat dit op z’n vroegst in maart 2024 gerealiseerd kan worden. De komende tijd wordt er een concreet plan en een tijdspad opgesteld.

Lees meer..