Home » Nederland » Nieuwsbladtransport.nl » Krimp vrachtvluchten Schiphol zet verder door dit jaar


Krimp vrachtvluchten Schiphol zet verder door dit jaar

14 februari 2020 Nieuwsbladtransport.nl

Schiphol zag het aantal vrachtvluchten over de eerste maand van dit jaar weer sterk afnemen. Het aantal cargo-vluchten nam met ruim 10% af naar iets meer dan duizend. Dat is nog maar goed voor 2,7% van het totaal aantal vliegbewegingen in januari op de luchthaven.

Dat blijkt uit de vervoerscijfers van Schiphol over de maand januari van dit jaar. De totale vrachtoverslag nam met bijna 8% af en kwam uit op 113.000 ton. Daarbij nam de inkomende ladingstroom met 4,9% af naar 50.500 ton, terwijl de exportstromen vanuit Schiphol een volumeverlies van ruim 11% naar 52.440 ton liet zien.

Coronavirus

Bij de uitgaande vrachtvolumes was vooral de sterke afname op het Verre Oosten met ruim 25% naar 16.000 ton opvallend. Ofschoon Schiphol geen toelichting geeft op de maandelijkse vervoerscijfers, zitten in deze verliescijfers waarschijnlijk al de eerste annuleringen van vluchten (bellycapaciteit) door de uitbraak van het coronavirus in China. Een andere exportmarkt met een sterk afnemend aanbod was Afrika (-12%), blijkt verder uit de laatste vervoersstatistieken van de luchthaven.

Import

De importstromen richting Schiphol daalden minder sterk, maar ook in dit segment was de afname van de vrachtstromen uit het Verre Oosten (-9%) en Afrika (-10%) substantieel. Het Verre Oosten was nog steeds verantwoordelijk voor ruim 40% van het totale inkomende ladingaanbod op Schiphol.

Normaliter wordt de import op Schiphol in januari sterk positief beïnvloed door het begin van het Chinese Nieuwjaar. Europese importeurs willen vlak voor het sluiten van de fabrieken voor dit Nieuwjaar graag wat extra voorraad inslaan.

Lees meer..