Home » Nederland » Nieuwsbladtransport.nl » Kuehne + Nagel op overnamejacht in Azië


Kuehne + Nagel op overnamejacht in Azië

28 februari 2020 Nieuwsbladtransport.nl

Kuehne + Nagel wil binnen enkele jaren een overname doen in Azië. Daarbij denkt het bedrijf aan een overnamesom van ongeveer 1 miljard euro. Gesprekken met diverse kandidaten lopen al. Dat heeft topman Detlef Trefzger gemeld tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Het Zwitserse bedrijf wil ‘Aziatischer’ worden en een grote overname moet daarbij helpen. Momenteel is Kuehne + Nagel in Azië nog relatief klein. Andere continenten dragen aanmerkelijk meer bij aan de omzet van de logistiek dienstverlener uit Schindellegi.

Zo behaalt K+N ruim 60% van zijn omzet uit Europa, Midden-Oosten en Afrika en komt 27,5% uit Noord- en Zuid-Amerika. Azië draagt daar slechts 11,7% aan bij.Dat moet in de toekomst veranderen.

Zee- en luchtvracht

Op korte termijn valt er nog weinig te verwachten, maar binnen ongeveer twee jaar hoopt het bedrijf de transactie wereldkundig te maken. Met welke bedrijven Kuehne + Nagel momenteel gesprekken voert, deelt Trefzger niet mee.

Wel meldt hij dat het moet gaan om een partij die ervoor zorgt dat het netwerk van het Zwitserse bedrijf sterker wordt op het gebied van zowel zee- als luchtvracht. Ook het landvervoer moet er een impuls door krijgen, meldt de topman aan het Duitse vakblad DVZ. Hij ziet Azië als belangrijkste groeimarkt. ’70% van de groei van consumentenbestedingen komt uit die regio.’

Coronavirus

Uiteraard voelen de Zwitsers de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Mede daarom is Kuehne + Nagel terughoudender met het uitkeren van dividend aan aandeelhouders. Daar voegde Trefzger aan toe, dat door het virus de resultaten over het eerste kwartaal van 2020 waarschijnlijk lager uitkomen dan in dezelfde periode van het afgelopen jaar.

Toch verwacht het bedrijf dat dit jaar geen verloren jaar zal worden. Volgens de topman worden de problemen in China weer langzaam minder. Zo heeft Kuehne + Nagel inmiddels al zijn kantoren in het Aziatische land weer geopend, behalve in de stad Wuhan, waar het virus als eerste de kop opstak.

Trefzger hoopt dan ook op een ‘rebound’ later dit jaar, waarbij het verlies in het eerste kwartaal weer geheel of gedeeltelijk teniet wordt gedaan door een extra groot goederenvolume in het tweede kwartaal.

Lees ook: K+N levert degelijke jaarcijfers af, ondanks lager luchtvrachtaanbod

Lees meer..