Home » Nederland » Nieuwsbladtransport.nl » ‘Meer pakketten in een bakfiets dan ik dacht’


‘Meer pakketten in een bakfiets dan ik dacht’

19 augustus 2019 Nieuwsbladtransport.nl

PostNL opende onlangs een stadshub bij de binnenstad van Groningen. Vanuit dit depot verzorgt het de dagelijkse pakketbezorging voor een gedeelte van de binnenstad. Rolf Jansma is senior manager van de pakketafdeling van PostNL en is vanaf het begin bij het project betrokken.

De stadshub is een tijdje live. Hoe draait het nu?

De eerste twee weken was echt een opstartfase waarin we ook veel bezoekers hebben ontvangen. Er was internationaal veel belangstelling voor dit initiatief. De afgelopen weken is het goed in bedrijf en, zonder dat ik cijfers heb, ben ik erg tevreden over hoe het loopt. De productiviteit is goed. Wat me positief verrast, is dat je toch meer pakketten in een bakfiets kunt meenemen dan ik verwacht had.

Hoe heeft PostNL deze hub georganiseerd?

Vanuit het sorteercentrum in Kolham vertrekt ’s morgens vroeg een vrachtwagen met pakketjes voor het bezorggebied. In Groningen wordt deze wagen gelost en vervolgens in cargo bikes overgeladen. We hebben nu twee cargo bikes rijden, waarvan één met aanhanger. Daarnaast rijdt er een elektrische bestelauto voor de grotere pakketten. Het indelen van de cargo bikes verschilt per dag. Dat hangt uiteraard van het aantal pakketten af, maar ook hoe we de route rijden. We hebben een dynamische routeplanner waarmee we goed kunnen zien of er straten zijn afgesloten en of vanwege een activiteit iets niet of slecht toegankelijk is. Daar houden we bij het inplannen van de routes rekening mee.

Levert deze extra handeling een vertraging op?

We hebben het zo georganiseerd dat de vrachtwagen uit Kolham iets eerder vertrekt. Daardoor zal zeker de eerste levering in de ochtend geen vertraging oplopen. Maar je hebt in je proces wel een extra handeling toegevoegd die tijd vraagt. Ik verwacht dat het uiteindelijk geen verschil maakt. Je kunt bijvoorbeeld met een cargo bike in een centrum veel sneller werken, bent sneller met op- en afstappen en kunt makkelijker voor de deur komen. Met een bestelbus moet je soms verder lopen om iets af te kunnen leveren. Ik denk dat je in de toekomst het tijdverlies met de extra handeling kunt wegstrepen tegen de tijdswinst van het sneller werken.

Rolf Jansma, PostNL. Tekst loopt door onder foto.

Rolf Jansen, PostNL

En de opslagcapaciteit van de hub?

Die is er niet. Het is een buffer waar we alleen overslaan en dezelfde dag nog bezorgen. Als je hier pakketten opslaat, moet je dat ook weer beveiligen. We nemen ook goederen retour met de cargo bike en die worden nog dezelfde dag weer opgehaald en gaan weer de sortering in. Dat komt ook doordat klanten een ander bezorgadres kunnen opgeven als ze de eerste bezorgdag niet thuis waren.

Dat lukt allemaal binnen de actieradius?

We hebben een geschikte locatie gevonden. Goed bereikbaar voor de vrachtwagen en op enkele kilometers afstand van de binnenstad. Meestal zijn de cargo bikes tweeënhalf tot drie uur onderweg voor een afleverronde. Dat betekent ’s morgens een ronde en ’s middags een. Omdat we redelijk dicht bij de binnenstad zitten, kunnen we beide rondes halen binnen de actieradius van de accu’s. We hebben wel reserve-accu’s voor de fietsen en op de hub kunnen we ze weer opladen.

Hoe zijn de resultaten tot nu toe?

We zijn nog te kort bezig om cijfers te kunnen geven over beladingsgraad, efficiëntie of kosten per pakket. De bezorgers krijgen erg leuke reacties van binnenstadbezoekers en klanten waarderen het ook. We zijn nu bezig de eerste periode te evalueren en ik verwacht dat we dit gaan opschalen naar de hele historische binnenstad.

Hoeveel CO2-uitstoot bespaart dit?

Het is lastig om dat in harde getallen weer te geven. Je kunt zeggen dat er nu twee busjes minder vanuit Kolham naar Groningen rijden. Alleen dat klopt niet helemaal omdat die busjes ook nog ander werk doen. Maar het levert hoe dan ook een besparing in het aantal (auto)kilometers op. En dat is toch minder uitstoot.

Waarom heeft PostNL gekozen voor Groningen?

Het stadsbestuur van Groningen heeft bepaald dat de binnenstadsdistributie in 2025 emissievrij moet zijn. De gemeente is vrij actief in het benaderen van partijen om dat ook te realiseren. Groningen wil zich graag profileren als fietsstad, dus maakt het echt werk van bezorging met behulp van de fiets. Daarover kwamen wij met ze in gesprek. Ook het gebied dat wij nu met de fiets bedienen, werd door de gemeente aangewezen. Het is een binnenstadgedeelte met relatief veel winkels, waar de druk op de bevoorrading groot was. Een emissie- en autovrije binnenstad speelt natuurlijk op veel meer plaatsen. En daar willen wij graag actief een bijdrage aan leveren. Niet de kop in het zand steken, maar innoveren en naar de toekomst kijken.

Lees meer..