Home » Nederland » Nieuwsbladtransport.nl » Rechter beslist: tachomanipulatie door monteurs strafbaar


Rechter beslist: tachomanipulatie door monteurs strafbaar

21 februari 2020 Nieuwsbladtransport.nl

Monteurs die tachografen manipuleren zijn aan te pakken via het strafrecht. Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Rotterdam van donderdag 20 februari, waarin voor het eerst een monteur van een transportbedrijf is bestraft voor gesjoemel met een tachograaf. Dat meldt inspectiedienst ILT.

De rechter legde in de betreffende zaak een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en 228 uur werkstraf op. De inspectiedienst zegt dat deze uitspraak hen meer mogelijkheden biedt om op te treden tegen deze vorm van criminaliteit.

Tachografen worden regelmatig gemanipuleerd om meer uren te kunnen rijden. Deze manipulatie wordt steeds geavanceerder en de ILT zegt dat het dit gesjoemel moeilijk tijdens reguliere controles kan vaststellen.

Hulp van monteurs

‘Chauffeurs en transportondernemingen hebben vaak hulp van derden, zoals een werkplaatsmonteur die voor materiaal zorgt en de benodigde werkzaamheden uitvoert. Tot nu toe bleef deze ‘facilitator’ buiten schot. Voor het eerst is nu een werkplaatsmonteur veroordeeld voor het manipuleren van tachografen’, aldus de dienst in een toelichting.

De rechtszaak volgde na een groot onderzoek bij een transportonderneming in Zuid-Holland. Daarbij waren de Inlichtingen- en Opsporingsdienst en handhavers van de ILT, de landelijke eenheid van de politie en de RDW betrokken. Uit dit onderzoek bleek de werkplaatsmonteur een belangrijke rol te spelen bij de tachograafmanipulatie.

Lees meer..