Home » Nederland » Nieuwsbladtransport.nl » Recordjaar voor export bloemen en planten


Recordjaar voor export bloemen en planten

16 januari 2020 Nieuwsbladtransport.nl

Nederlandse exporteurs van bloemen en planten hebben opnieuw een record gebroken. In totaal ging er vorig jaar voor 6,2 miljard euro aan bloemen en planten naar het buitenland, meer dan de 6 miljard euro die in 2017 en 2018 werd geëxporteerd, stelt branchevereniging VGB.

De exportwaarde van potplanten ging met 4,3% omhoog en steeg daarmee iets sneller dan die van snijbloemen, waarvoor een stijging van 3,6% werd genoteerd. De groei in december, toen 10,3% meer werd uitgevoerd dan een jaar eerder, was de hoogste maandelijkse toename sinds 2013. De exporteurs werden daarbij geholpen door het zachte weer en een extra handelsdag.

In het begin van vorig jaar viel de export naar Duitsland en Italië nog tegen, maar die landen krabbelden in de rest van het jaar op. Duitsland blijft het belangrijkste exportland voor Nederlandse bloemen en planten.

Polen

Polen is een nieuwkomer in de top-5 en ook andere Oost-Europese landen lieten flinke plussen zien. Ondanks de Brexit-perikelen gold dat ook voor het Verenigd Koninkrijk. Daar ging voor 855 miljoen euro aan planten en bloemen heen, een stijging van 3,5%.

Voor dit jaar rekent VGB op een lichte groei en dus weer een record. De Brexit zal nog weinig invloed hebben, maar handelsconflicten kunnen dat wel hebben.

Lees meer..