Home » Nederland » Nieuwsbladtransport.nl » Uitgelekt rapport over Brexit brengt Boris Johnson tot woede


Uitgelekt rapport over Brexit brengt Boris Johnson tot woede

19 augustus 2019 Nieuwsbladtransport.nl

Volgens een rapport dat circuleerde in het Britse kabinet zal een wanordelijke uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie leiden tot grote schaarste aan voedsel, medicijnen en brandstoffen in het VK.

De inhoud van het rapport was al geruime tijd bekend bij de ministerraad onder zowel oud-premier Theresa May als haar opvolger, Boris Johnson. Het voorspelt in het geval van een ‘no-deal Brexit’ een harde buitengrens tussen Noord-Ierland en Ierland, een algemene prijsstijging in het VK en een verstoring van de werking van Britse havens die zeker drie maanden kan duren.

De woordvoerder van Johnson heeft met woede gereageerd, omdat het rapport oud zou zijn en bewust naar de pers, in dit geval de Sunday Telegraph, zou zijn gelekt door een kabinetslid dat het met een ‘no-deal Brexit’ per eind oktober niet eens zou zijn.

Burgeropstanden

Het rapport voorziet dat in het VK opstanden van burgers niet moeten worden uitgesloten, waarbij grootschalig politie-optreden nodig zou zijn. Verder zouden zeker twee olieraffinaderijen moeten worden gesloten en zouden duizenden banen alleen daardoor al verloren gaan.

De krant The Guardian citeert ook de Freight Transport Association, de grootste Britse wegvervoersorganisatie. Deze heeft de alarmklok geluid omdat langs Britse wegen brandstofschaarste zou dreigen te ontstaan. De FTA voegt eraan toe dat de regering haar tot dusver onkundig heeft gehouden van deze mogelijkheid.

‘Slechtste scenario’

Volgens Michale Gove, de minister belast met de voorbereiding op de Brexit, schetsen de uitgelekte documenten alleen het ‘slechtste scenario’. Ze zijn naar zijn inzicht verouderd en tonen niet de vooruitgang die onder de nieuwe premier in de afgelopen vier weken zou zijn bereikt. Daarmee doelt Gove onder meer op een potentieel handelsakkoord met de Verenigde Staten.

Lees meer..