Home » Nederland » Nieuwsbladtransport.nl » Worstelende werven Korea bouwen voor $ 20 mld LNG-armada Qatar


Worstelende werven Korea bouwen voor $ 20 mld LNG-armada Qatar

2 juni 2020 Nieuwsbladtransport.nl

Qatar Petroleum koopt voor bijna twintig miljard dollar meer dan honderd LNG-tankers bij Zuid-Koreaanse scheepswerven. Daarmee is het een van de grootste civiele scheepsbouwprojecten ooit.

Het emiraat met de oppervlakte van iets meer dan een kwart van Nederland legt zo de hand op zo’n 60% van de wereldwijde capaciteit voor de bouw van LNG-tankers voor de komende zeven jaar. Het wil de productie van vloeibaar aardgas opvoeren van de huidige 77 miljoen ton per jaar naar 126 miljoen ton in 2027.

Topman  Saad Sherida Al-Kaabi van Qatar Petroleum, tevens minister van energie, heeft contracten getekend met ‘de grote drie’ van de Koreaanse scheepsbouw. Daarmee kunnen Daewoo, Hyundai en Samsung de komende zeven jaar elk zo’n veertig schepen gaan bouwen. Dat is een enorme opsteker voor de sector, die de afgelopen jaren zware verliezen heeft geleden en zich geconfronteerd ziet met een scherpe daling van de vraag naar containerschepen.

Nieuwe gasvelden

Qatar is al een van ‘s werelds grootste LNG-producenten en -exporteurs en wil de komende jaren nieuwe velden voor zijn noordelijke kust in productie nemen, het zogenoemde North Field-project. Het emiraat, dat al ‘s werelds hoogste inkomen per capita heeft, denkt zo garen te kunnen spinnen bij de verwachting wereldwijde hausse in de vraag naar vloeibaar aardgas als relatief schone brandstof. 

‘Met het sluiten van deze mijlpaal-overeenkomsten hebben we alles in huis om het grootste LNG-scheepsbouwprogramma in de geschiedenis te starten’, liet Al-Kaabi optekenen tijdens de ondertekeningsceremonie. Die werd verder onder meer bijgewoond door de Koreaanse economieminister Sung Yun-mo, sjeik Khalid Bin Khalifa Al Thani, CEO van Qatargas, en toplieden van de drie Koreaanse werven.

Lees meer..